Ételek sűrítése, avagy a habarás, rántás alternatívái

2019.01.16

Közvetlen környezetemben tapasztaltam, hogy a mai kezdő háziasszonyok már nem nagyon ismerik a rántás (1),illetve a  habarás (2) módját. Na de nem feltétlenül azért,mert annyira tapasztalatlanok lennének! :)

 Épp ellenkezőleg; azt gondolom, és merem hinni, hogy az egészségtudatosság kezd előtérbe kerülni mind az étkezés és a testmozgás terén. (Az a tapasztalatom, hogy az edzőtermek egyre jobban telítettek, és a futópályán is egyre gyakrabban találkozom korombeliekkel, vagy idősebbekkel.) Továbbá, sokan a rántást felesleges zsiradéknak tartják levesekben. 

Most összeszedtem néhány ötletet, hogy leveseket, főzelékeket milyen módon lehet egészséges határokon belül sűríteni.


I. Egy egészséges, egyszerű sűrítési tippet sárgaborsó-krémlevesem példáján mutatok be:

Hozzávalók:

  • 350 g sárgaborsó
  • só,feketebors, fehérbors, szárított petrezselyem
  • víz

Néhány órára áztassuk be a borsót, majd öntsük le róla a vizet. Főzzük meg annyi vízben, amennyi ellepi, fentiek szerint ízesítsük. Puhává főzzük (én szeretem kissé keményebbre hagyni, jobban is sűríthető) - egy botmixerrel néhány másodpercre kissé felaprítjuk, de hagyjuk meg kb. a felét egész darabokban. Kész is van! :)

- Bármilyen hüvelyes terméket önmagával lehet sűríteni

II. Főtt krumplit leturmixolva szinte bármihez hozzáadhatjuk sűrítőanyagként! :)

III. Ha ragaszkodunk a rántáshoz: olivaolajjal és teljeskiőrlésű liszttel is helyettesíthetők a hozzávalók.

IV. Ha ragaszkodunk a habaráshoz: tejföl helyett zsírszegényebb tejterméket is használhatunk, például kefírt, vagy natúrjoghurtot, esetleg tejet. 

Laktózmentes étrendhez pedig ajánlom a rizs-, vagy kókusztejet. 

(1) Valamilyen hevített zsiradék (sertészsír, olaj) liszttel való keveréke. 

(2) Tejföl liszttel való elegyítése.


   

Dr. Baranyai Gerda- Egészséges életmód
Minden jog fenntartva 2017
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el