Ételek sűrítése, avagy a habarás, rántás alternatívái
Közvetlen környezetemben tapasztaltam, hogy a mai kezdő háziasszonyok már nem nagyon ismerik a rántás (1),illetve a habarás (2) módját. Na de nem feltétlenül azért,mert annyira tapasztalatlanok lennének! :)
Épp ellenkezőleg; azt gondolom, és merem hinni, hogy az egészségtudatosság kezd előtérbe kerülni mind az étkezés és a testmozgás terén. (Az a tapasztalatom, hogy az edzőtermek egyre jobban telítettek, és a futópályán is egyre gyakrabban találkozom korombeliekkel, vagy idősebbekkel.) Továbbá, sokan a rántást felesleges zsiradéknak tartják levesekben.
Most összeszedtem néhány ötletet, hogy leveseket, főzelékeket milyen módon lehet egészséges határokon belül sűríteni.
I. Egy egészséges, egyszerű sűrítési tippet sárgaborsó-krémlevesem példáján mutatok be:
Hozzávalók:
- 350 g sárgaborsó
- só,feketebors, fehérbors, szárított petrezselyem
- víz
Néhány órára áztassuk be a borsót, majd öntsük le róla a vizet. Főzzük meg annyi vízben, amennyi ellepi, fentiek szerint ízesítsük. Puhává főzzük (én szeretem kissé keményebbre hagyni, jobban is sűríthető) - egy botmixerrel néhány másodpercre kissé felaprítjuk, de hagyjuk meg kb. a felét egész darabokban. Kész is van! :)
- Bármilyen hüvelyes terméket önmagával lehet sűríteni
II. Főtt krumplit leturmixolva szinte bármihez hozzáadhatjuk sűrítőanyagként! :)
III. Ha ragaszkodunk a rántáshoz: olivaolajjal és teljeskiőrlésű liszttel is helyettesíthetők a hozzávalók.
IV. Ha ragaszkodunk a habaráshoz: tejföl helyett zsírszegényebb tejterméket is használhatunk, például kefírt, vagy natúrjoghurtot, esetleg tejet.
Laktózmentes étrendhez pedig ajánlom a rizs-, vagy kókusztejet.
(1) Valamilyen hevített zsiradék (sertészsír, olaj) liszttel való keveréke.
(2) Tejföl liszttel való elegyítése.