
Csokoládémúzeum - Brüsszel
Mítoszok a csokiról...
Ezen év júliusában Belgiumban tett utunk során meglátogattam egy csokoládémúzeumot. Hasznos és érdekes tényeket tudtam meg mindannyunk kedvencéről. Például azt,hogy:
- kezdetben, 1528-ban csak italként fogyasztották, fahéjjal és vaníliával ízesítve
- Mária Terézia is kedvelt édessége volt, s Franciaországban népszerűvé tette (1660)
- 1802-ben Svájcban készült el az első szilárd halmazállapotú csokoládé
- 1813-ban Antwerpenben alapították az első belga csokigyárat
- 1875-ben készült az első tejcsokoládé
Miért is jó a csokoládé? -Mert...
- Antioxidáns -[tulajdonképpen e tulajdonságával képes megkötni a bennünk keletkező káros vegyületeket (szabadgyököket)]
- Vitaminforrás - (Vitamin A, B1,2,3,6,12, C,E,K)
- Nyomelemforrás- (Vas, kálcium, magnézium)
- Örömforrás...:)
Az alábbi linken találhattok egy házilag elkészíthető, egészségesebb verziót: https://eletgerdamodra.webnode.hu/l/csokolade-hazilag-egeszsegesen/
Gyakran feltett kérdések:
- Okoz-e pattanást?-Nem, a csoki specifikusan nem okoz.
- Kalóriadús?-Igen, nagyon sok energiát biztosít, viszont az étcsokoládé glikémiás indexe[1] alacsony.
- Okoz-e fejfájást? - Önmagában nem, általában azt a túlzott koffeinbevitel okoz.
- Okoz-e fogszuvasodást? - Nem, viszont a csokoládé cukortartalma igen, ezért nagyon fontos a megfelelő szájhigiéna.
Ehhez ajánlanék egy fogpasztát, mint természetes alternatívát fogkrém helyett! Az alábbi linken érhető el:

Ügyeljen gyermeke szájhigiéniájára is! Már az első fogacskák kibújása után nagy felelőssége van a szülőknek, mert a tejfogak szuvasodása a maradandó fogak csíráját is megtámadhatja.
Aloe verás gyermekfogkrém itt rendelhető:

[1]z egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége a szénhidráttartalmukkal egyező mennyiségű szőlőcukorhoz (néha a fehér kenyérhez) képest, százalékban kifejezve